Χειροποίητη χωριάτικη ζύμη για πίτες
Αλμυρές Πίτες & ΤάρτεςΥλικά
Συστατικά Με βάση 13 λεπτά φύλλα ζύμης ανά συνταγή
- 450 γραμμάρια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- περίπου 210ml (1 φλιτζάνι) χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σε λεκάνη (ή μπολ) βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά να ενσωματωθούν.
Προσθέτουμε σιγά, σιγά, το χλιαρό νερό. Θα βάλετε όσο πάρει μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη και απαλή μάζα που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για ένα βράδυ.
Την επόμενη μέρα ανοίξτε 13 λεπτά φύλλα ζύμης. Αλευρώστε την επιφάνεια που θα ανοίξετε το φύλλο για να μην κολλήσει. Έξι φύλλα (3 κάτω και 3 πάνω από τη γέμιση) είναι αρκετά για να φτιάξετε μία πίτα.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
1251.38
23.87
52.43
7.67
5.60
--
--
171.03
--
4.05
1943.53
--
4.45
2
Χειροποίητη χωριάτικη ζύμη για πίτες
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
1251.38kcal
--%
Πρωτεΐνη
23.87g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
4.45mg
--%
Φώσφορος
2mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Μία εύκολη χειροποίητη χωριάτικη ζύμη για όλες τις παραδοσιακές πίτες και όχι μόνο!