+30 210 2853000

Αιμοκάθαρση

Η ζωή είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μια πάθηση. Εσείς γνωρίζετε τα δικαιώματα των νεφροπαθών;

Γενικές αρχές αιμοκάθαρσης

Η αιμοκάθαρση (ΑΜΚ) με τεχνητό νεφρό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού φίλτρου, μέσω του οποίου γίνεται ο καθαρισμός του αίματος από τα συσσωρευθέντα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Τα άχρηστα αυτά προϊόντα και οι τοξίνες διηθούνται μέσω ημιδιαπερατής μεμβράνης, από το αίμα προς το διάλυμα της ΑΜΚ, με το οποίο και απομακρύνονται. Η ημιδιαπερατή μεμβράνη λειτουργεί ως φίλτρο με πολλά διάσπαρτα κενά ή πόρους. Ο τεχνητός νεφρός έχει σχεδιασθεί ώστε να απομακρύνει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού από τον οργανισμό, να αποκαθιστά το ισοζύγιο του νερού και των ηλεκτρολυτών και να διορθώνει τις διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας. Ο μηχανολογικός όρος για αυτήν τη μεταφορά λέγεται μεταφορά μάζας και η ταχύτητα αυτής της κίνησης ονομάζεται ταχύτητα μεταφοράς μάζας.

Τι είναι αιμοκάθαρση

Αιμοκάθαρση (Hemo-Dialysis, HD) είναι η μέθοδος που αναπτύχθηκε για την υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και τη διατήρηση στη ζωή, ασθενών με βαριά νεφρική ανεπάρκεια.

Πως γίνεται η αιμοκάθαρση

Είναι μια διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται άχρηστες ή βλαπτικές ουσίες που παράγονται καθημερινά στον οργανισμό των νεφροπαθών, από το αίμα προς το διάλυμα αιμοκάθαρσης. Ταυτόχρονα γίνεται και αντίστροφη μετακίνηση ουσιών από το διάλυμα προς το αίμα του ασθενούς. Η διαδικασία αυτή γίνεται με το φυσικό φαινόμενο της «διάχυσης» και λαμβάνει χώρα σε ειδικό φίλτρο, διαμέσου μεμβρανών που χωρίζουν το αίμα από το διάλυμα. Η ελληνική ονομασία «αιμοκάθαρση» περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία, αφού με αυτήν καθαρίζει το αίμα του ασθενούς από τοξίνες και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Την αποβολή αυτών των ουσιών -που κατά κύριο λόγο αποτελούν προϊόντα του μεταβολισμού- την κάνουν φυσιολογικά οι νεφροί και οι ουσίες αποβάλλονται μέσω των ούρων.

Πρόσβαση

Για να έρθει σε επαφή το αίμα με το φίλτρο υπάρχουν τρεις τύποι αγγειακής προσπέλασης, η φίστουλα (είναι η αναστόμωση μιας αρτηρίας σε μια φλέβα), το μόσχευμα (είναι η ένωση μιας αρτηρίας με μια φλέβα μέσω ενός προσθετικού τμήματος) και ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας (είναι ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας που τοποθετείται σε μεγάλη φλέβα στο λαιμό ή στο πόδι). Ο κεντρικός φλεβικός καθετήρας χρησιμοποιείται αμέσως μετά την τοποθέτηση, ενώ οι άλλες δυο μέθοδοι απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα ωρίμανσης.

Συμβουλές για την Αιμοκάθαρση

Οι ασθενείς με ΧΝΝ συχνά αναπτύσσουν αναιμία, δηλαδή χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό τους κάνει να αισθάνονται κουρασμένοι και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα που ονομάζεται υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Η αναιμία μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (EPO) και επιπλέον σίδηρο. Η διόρθωση της αναιμίας βοηθά να κρατήσει την καρδιά σας υγιή. Το ασβέστιο και ο φώσφορος πρέπει να κρατούνται σε ισορροπία σε ασθενείς με ΧΝΝ. Και αυτό γιατί τα οστά χάνουν ασβέστιο και εξασθενίζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάποια ποσότητα ασβεστίου μπορεί να καταλήξει σε μέρη του σώματος, όπου δεν ανήκει, όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο σκληρά, λιγότερο ευένδοτα και με πιο στενό αυλό. Όταν συμβεί αυτό, θα είναι πιο πιθανό να έχουμε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με την πρόληψη. Αρχικά είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των προβλημάτων υγείας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, ιδιαίτερα ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, οι ασθενείς να τρώνε τα σωστά τρόφιμα, να ασκούνται τακτικά και να σταματήσουν το κάπνισμα.

Παρενέργειες της αιμοκάθαρσης

Η συχνότερη “παρενέργεια” της Αιμοκάθαρσης είναι τα υποτασικά επεισόδια (σημαντική πτώση της πίεσης). Τα επεισόδια αυτά συνοδεύονται αρκετές φορές από ζάλη, τάση για εμετό και αίσθημα επικείμενης λιποθυμίας.
Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι η υπέρταση, οι κράμπες, ο πονοκέφαλος, οι καρδιακές αρρυθμίες και ο πυρετός με ρίγος.

Μηχανήματα

Με τη χρήση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης δίνεται η δυνατότητα για εξατομικευμένη θεραπεία στον ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Ειδικά σχεδιασμένα και για on-line αιμοδιαδιήθηση με σύστημα θεραπείας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προηγμένων θεραπευτικών επιλογών, όπως την παρακολούθηση του όγκου του αίματος, την εκτίμηση της επανακυκλοφορίας της φίστουλας και την ακριβή εκτίμηση της επάρκειας αιμοκάθαρσης κάθε στιγμή (kt/v).

  • On-line αιμοδιαδιήθηση, τη θεραπεία εκλογής στις ημέρες μας
  • Προηγμένα συστήματα παρακολούθησης του ασθενούς
  • Απόλυτη ασφάλεια του ασθενούς με «υπερκαθαρό» νερό
  • Άψογα σχεδιασμένη οθόνη παρακολούθησης του ασθενούς, η οποία σε συνδυασμό με το εξαιρετικό λογισμικό του μηχανήματος παρέχει την καλύτερη δυνατή εργονομία για το νοσηλευτή.

Φίλτρα Αιμοκάθαρσης

Προσφέρουμε μια σειρά από σύγχρονα φίλτρα αιμοκάθαρσης, ώστε να ανταποκριθούν στις ειδικές απαιτήσεις των διαφόρων θεραπειών και τις ατομικές ανάγκες των ασθενών. Όλα τα φίλτρα είναι βασισμένα σε μεμβράνες βιοσυμβατές, επιτυγχάνοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν φίλτρα με συνθετικές μεμβράνες με αντιαλλεργιογόνα δράση, φίλτρα κατάλληλα για ασθενείς πολύ χαμηλού σωματικού βάρους, για ασθενείς με αιμορραγική διάθεση ή αλλεργία στην ηπαρίνη.

Σημεία κλειδιά των φίλτρων που χρησιμοποιούμε είναι:

  • Η υψηλή διαβατότητα με συνθετική μεμβράνη κράματος Πολυαμίδης, Πολυαρυλαιθεροσουλφόνης και Πολυβινυλοπυρρολιδόνης (PolyamixTM )
  • Η απομάκρυνση μεσαίου και μικρού μοριακού βάρους ουραιμικών τοξινών σε συνδυασμό με τη μικρότερη δυνατή απώλεια αλβουμίνης
  • Η καλύτερη δυνατή βιοσυμβατότητα
  • Άριστη αιμοδυναμική συμπεριφορά
  • Υψηλή απόδοση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας

Τεχνολογία Νερού

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες νερού υπό τη μορφή διαλύματος κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση μπορεί να έρθει σε επαφή με περισσότερο νερό από ότι το μέσο υγιές άτομο σε ολόκληρη τη ζωή του. Τυχόν μόλυνση του διαλύματος ενέχει σημαντικό κίνδυνο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση – τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης ότι μόνο η υψηλότερη ποιότητα του νερού χρησιμοποιείται. Για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του ασθενούς, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντίστροφης όσμωσης με συστήματα επεξεργασίας νερού έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών μας. Βασικά χαρακτηριστικά όλων των προϊόντων τεχνολογίας επεξεργασίας του νερού μας περιλαμβάνουν τη φιλική προς το χρήστη λειτουργία, τη μικροβιολογική καθαρότητα και την τεχνική ασφάλεια. Παράλληλα είναι γνωστό ότι η κάθαρση σχετίζεται με τη φλεγμονή και η σχέση αυτή είναι θεμελιώδης για την έναρξη και την εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου. Έτσι, η καθαρότητα και η ποιότητα του υγρού αιμοκάθαρσης είναι υψίστης σημασίας στην παροχή «καρδιοπροστατευτικής δόσης» αιμοκάθαρσης και συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της αναιμίας των ασθενών. Η ρουτίνα παραγωγής ultrapure (υπερ-καθαρού) υγρού αιμοκάθαρσης εξαρτάται και από την εφαρμογή των «υπερηθμών» εντός της πορείας του υγρού εντός του μηχανήματος αιμοκάθαρσης. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα του νερού οι κλινικές μας υιοθετούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα για το νερό σε αιμοκάθαρση, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμακοποιίας, της Ένωσης για την Πρόοδο των Ιατρικών Οργάνων (AAMI), τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολόγων (ERA-EDTA) και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).