ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Πως λειτουργούν οι Νεφροί

Η ζωή είναι πολλά περισσότερα πράγματα από μια πάθηση. Εσείς γνωρίζετε τα δικαιώματα των νεφροπαθών;

Νεφρός- Αναντικατάστατο όργανο

Κάθε άνθρωπος έχει συνήθως 2 νεφρούς οι οποίοι βρίσκονται οπισθοπεριτοναϊκα και εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης. Το μέγεθος ενός υγειούς νεφρού είναι 9-12 cm στον ενήλικα και κυμαίνεται ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του ατόμου. Η μικρότερη λειτουργική και ανατομική μονάδα του νεφρού είναι ο νεφρώνας. Κάθε νεφρός έχει περίπου 1,3 εκατομμύρια νεφρώνες.

Ποιές είναι οι κύριες λειτουργίες των νεφρών;

Οι κύριες λειτουργίες των νεφρών είναι οι εξής:

  1. Η ρυθμυστική, κατά την οποία οι νεφροί διατηρούν σταθερή την σύσταση και τον όγκο των υγρών του σώματος
  2. Η απεκκριτική, κατά την οποία οι νεφροί αποβάλλουν τα τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και τις εξωγενείς τοξικές ουσίες (π.χ. φάρμακα)
  3. Η εκκριτική/ παραγωγική, κατά την οποία οι νεφροί παράγουν ένζυμα και ορμόνες σημαντικές τόσο για τη νεφρική λειτουργία, όσο και για τη λειτουργία άλλων οργάνων

Τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργούν φυσιολογικά οι νεφροί;

Όταν οι νεφροί δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώσουν σωστά τα καθήκοντά τους, η λειτουργική απόδοση ολόκληρου του οργανισμού επηρεάζεται. Αν μόνο το «φίλτρο» του νεφρού είναι ελαττωματικό, πολύ πρωτεΐνη θα αποβάλλεται με τα ούρα. Επιπλέον, οδηγεί σε οίδημα (η συλλογή του νερού) στα πόδια ή στους πνεύμονες ενώ παράλληλα απομακρύνονται πολύ λίγες τοξίνες. Μόλις συσσωρευτούν, αυτές οι τοξίνες μπορεί να βλάψουν και άλλα όργανα, όπως την καρδιά, το γαστρεντερικό σωλήνα, το αιμοποιητικό σύστημα, κ.α. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση στην πίεση του αίματος λόγω της δυσλειτουργίας της ορμονικής ρύθμισης. Σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας, παρουσιάζεται επασβέστωση των οστών και των καρδιακών βαλβίδων, διαταραχές επιμετάλλωσης των οστών και αρχίζει η δυσλειτουργία της παραγωγής κυττάρων του αίματος που οδηγεί σε αναιμία.