Σπανακόπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο
Αλμυρές Πίτες & ΤάρτεςΥλικά
Με βάση 15 κομμάτια ανά συνταγή
- 900 γραμμάρια σπανάκι
- 25 γραμμάρια άνιθος
- 120 γραμμάρια (2 μεσαία) αυγό
- 200 γραμμάρια κρεμμύδι φρέσκο
- 20 γραμμάρια αλάτι
- 100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα όσο σπανάκι χωράει.
Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του το σπανάκι.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το σπανάκι.
Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Λαδώνουμε με ένα πινέλο το λαδώνουμε καλά το ταψί. Επίσης λαδώνουμε τα φύλλα μεταξύ τους.
Προσθέτουμε τα τρία πρώτα φύλλα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε τα τρία επόμενα φύλλα και λαδώνουμε και το πάνω μέρος της πίτας. Χαράζουμε την πίτα απαλά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 120 λεπτά περίπου.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
253.43
5.83
15.07
2.28
1.92
9.74
--
23.70
--
2.40
861.70
--
196.16
38.46
Σπανακόπιτα με παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
253.43kcal
--%
Πρωτεΐνη
5.83g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
196.16mg
--%
Φώσφορος
38.46mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Μία συνταγή, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.