Επιμέλεια από τον διατροφολόγο της Νεφροϊατρικής
Συστατικά
Με βάση 15 κομμάτια ανά συνταγή.
900 γραμμάρια σπανάκι
25 γραμμάρια άνιθος
120 γραμμάρια (2 μεσαία) αυγό
200 γραμμάρια κρεμμύδι φρέσκο
20 γραμμάρια αλάτι
100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι
Στοιχεία για τη διατροφή ανά 1 κομμάτι (100 γραμμάρια)
- Ενέργεια 253,43Kcal
- Υδατάνθρακες 23,70g
- Πρωτεΐνες 5,83g
- Λίπη 15,07g
- Νάτριο 861,70mg
- Κάλιο 196,16mg
- Φώσφορος 38,46mg
- Κορεσμένα λιπαρά 2,28g
- Μονοακόρεστα λιπαρά 9,74g
- Πολυακόρεστα λιπαρά 1,92g
- Διαιτητικές ίνες 2,40g
- Νερό 74,78g
Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τη ζύμη (https:/https://www.nefroiatriki.gr/syntages/xeiropoiiti-xoriatiki-zymi-gia-pittes)
Παρασκευή
1
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν καλά.
2
Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα όσο σπανάκι χωράει.
3
Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να χάσει τον όγκο του το σπανάκι.
4
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το σπανάκι.
5
Βγάζουμε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά και να κρυώσει.
6
Μόλις κρυώσει βάζουμε σε ένα μπολ και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
6
Λαδώνουμε με ένα πινέλο το λαδώνουμε καλά το ταψί. Επίσης λαδώνουμε τα φύλλα μεταξύ τους.
6
Προσθέτουμε τα τρία πρώτα φύλλα.
6
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση να σκεπάσει όλη την επιφάνεια και την ισιώνουμε με ένα πιρούνι.
6
Προσθέτουμε τα τρία επόμενα φύλλα και λαδώνουμε και το πάνω μέρος της πίτας. Χαράζουμε την πίτα απαλά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
11
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα, για 120 λεπτά περίπου.
Σχετικά με αυτή τη συνταγή
Μία συνταγή, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.
Διαβάστε πώς να μαγειρεύετε πιο υγιεινά και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της χ.ν.ν.:
https://www.nefroiatriki.gr/syntages/diatrofikes-symvoules-gia-meiosi-natriou-kaliou-kai-fosforou