ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Κατάλογος 15 τροφών που μας προστατεύουν από την οξείδωση και βοηθούν τα άτομα με νεφρική νόσο

Κατάλογος 15 τροφών που μας προστατεύουν από την οξείδωση και βοηθούν τα άτομα με νεφρική νόσο

Η οξείδωση του οργανισμού έχει επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και συσχετίζεται όλο και πιο συχνά με χρόνιες παθήσεις και φλεγμονώδεις καταστάσεις. Οι ελεύθερες ρίζες που είναι το αποτέλεσμα βιοχημικών αντιδράσεων στον οργανισμό όταν υπάρχει υπερέκθεση σε τροφές κατεργασμένες, ατμοσφαιρικούς ρύπους, φυτοφάρμακα, αλκοόλ και στρες, δημιουργούν οξείδωση στον οργανισμό που με τη σειρά της αποτελεί υπόστρωμα για τη δημιουργία παθογόνων καταστάσεων. Παρόλο που οι ελεύθερες ρίζες απαντώνται φυσιολογικά στο σώμα μας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, επειδή όταν προσκολλώνται σε υγιή κύτταρα εμποδίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες τους μέσω της διαδικασίας της οξείδωσης. Οι αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών, δηλαδή η οξείδωση οδηγεί σε εκφυλισμό των υγιών κυττάρων και σε εκφυλιστικές ασθένειες. Το σώμα χρειάζεται ισορροπία ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών για να λειτουργήσει σωστά και στόχος είναι η εξάλειψη των πρώτων. 

Μια διατροφή πλούσια σε τροφές με αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με περιορισμό της έκθεσης σε παράγοντες οξείδωσης, μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να αποτρέψει τη δημιουργία ασθενειών συμπεριλαμβανομένης και της νεφρικής νόσου.

  1. Κόκκινες πιπεριές

    1/2 φλιτζάνι κόκκινη πιπεριά περιέχει: 1 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

    Οι κόκκινες πιπεριές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο  , αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που είναι ιδανικοί για τη διατροφή των νεφρών. Είναι νόστιμα λαχανικά ενώ αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, καθώς και βιταμίνης Β6, φολικού οξέος και φυτικών ινών. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από ορισμένους καρκίνους.

    Μπορεί να φαγωθούν ωμές ως σνακ ή ορεκτικό ή ανακατέψτε τες  σε τόνο ή κοτόπουλο σαλάτα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ψητές πιπεριές και να τις χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε σάντουιτς ή σαλάτες μαρουλιού, να τις κόψετε για μια ομελέτα , να γεμίσετε πιπεριές  με γαλοπούλα ή βόειο κρέας και να τις ψήσετε για ένα κυρίως πιάτο.

  2. Λάχανο

    1/2 φλιτζάνι πράσινο λάχανο περιέχει: 6 mg νατρίου, 60 mg καλίου, 9 mg φωσφόρου

    Ένα κραμβοειδές λαχανικό, που λειτουργεί ως πολυβιταμίνη, διαλύει τις ελεύθερες ρίζες προτού μπορέσουν να προκαλέσουν ζημιά. Είναι γνωστό ότι προστατεύει και καταπολεμά τον καρκίνο, καθώς και προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.

    Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το λάχανο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος. Έχει χαμηλό κάλιο και αυτό το κάνει μια καλή επιλογή στη διατροφή του νεφροπαθούς .

    Το ωμό λάχανο αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη δίαιτα αιμοκάθαρσης ως λαχανοσαλάτα. Μπορείτε να το βράσετε στον ατμό, να το φτιάξετε στον φούρνο μικροκυμάτων, να προσθέσετε βούτυρο ή τυρί κρέμας και πιπέρι ή σπόρους κύμινο και να το σερβίρετε ως πιάτο. Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα υπέροχο γεύμα, μπορείτε να γεμίσετε ένα λάχανο με αλεσμένο κρέας και να το ψήσετε για ένα γευστικό γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

  3. Κουνουπίδι

    1/2 φλιτζάνι βραστό κουνουπίδι = 9 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 20 mg φωσφόρου

    Ένα άλλο κραμβοειδές λαχανικό, το κουνουπίδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών . Είναι επίσης γεμάτο ινδόλες, γλυκοσινολικά και θειοκυανικά άλατα – ενώσεις που βοηθούν το ήπαρ να εξουδετερώνει τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA.

    Προσθέστε το σε μια σαλάτα ή στον ατμό ή βράστε το και πασπαλίστε το με μπαχαρικά όπως κουρκουμά, σκόνη κάρυ, πιπέρι και καρυκεύματα βοτάνων. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια λευκή σάλτσα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, να την ρίξετε πάνω από το κουνουπίδι και να ψήσετε μέχρι να μαλακώσει. Μπορείτε να συνδυάσετε το κουνουπίδι με ζυμαρικά  ή ακόμη και πουρέ κουνουπίδι ως υποκατάστατο πουρε πατάτας σε διατροφή αιμοκάθαρσης.

  4. Σκόρδο

    1 σκελίδα σκόρδο = 1 mg νατρίου, 12 mg καλίου, 4 mg φωσφόρου

    Το σκόρδο βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού πλάκας στα δόντια σας, μειώνει τη χοληστερόλη και μειώνει τη φλεγμονή.   

    Αγοράστε το φρέσκο ή σε σκόνη και προσθέστε το σε πιάτα με κρέας, λαχανικά ή ζυμαρικά. Μπορείτε επίσης να ψήσετε ένα κεφάλι σκόρδου και να το απλώσετε σε ψωμί. Το σκόρδο προσφέρει μια νόστιμη γεύση και το σκόρδο σε σκόνη είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του αλατιού στη δίαιτα αιμοκάθαρσης.

  5. Κρεμμύδια

    1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι περιέχει: 3 mg νατρίου, 116 mg καλίου, 3 mg φωσφόρου

    Το κρεμμύδι, μέλος της οικογένειας Allium και βασική αρωματική ουσία για πολλά φαγητά, περιέχει ενώσεις θείου που του προσδίδουν έντονη μυρωδιά. Περιέχει φλαβονοειδή, ειδικά η κουερσετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει την εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων και προστατεύει από πολλούς καρκίνους. Τα κρεμμύδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι καλή πηγή χρωμίου, ένα μέταλλο που βοηθά στο  μεταβολισμό των υδατανθράκων , των λιπών και των πρωτεϊνών .Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία από κρεμμύδια, όπως λευκό, καφέ, κόκκινο και άλλα.

  6. Μήλα

    1 μέτριο μήλο με δέρμα = 0 νάτριο, 158 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

    Τα μήλα είναι γνωστό ότι μειώνουν τη χοληστερόλη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδη, ένα μήλο την ημέρα μπορεί πραγματικά να κρατήσει τον γιατρό μακριά.

    Μπορείτε να τα φάτε ωμά, να φτιάξετε ψητά μήλα , να μαγειρέψετε μήλα, να τα φτιάξετε σε σάλτσα μήλου ή να τα πιείτε ως χυμό μήλου ή μηλίτη μήλου .

  7. Τα μύρτιλα

    1/2 φλιτζάνι κοκτέιλ χυμού μύρτιλου = 3 mg νατρίου, 22 mg καλίου, 3 mg φωσφόρου

    1/4 φλιτζάνι με σάλτσα μύρτιλων = 35 mg νατρίου, 17 mg καλίου, 6 mg φωσφόρου

    1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα μύρτιλα = 2 mg νατρίου, 24 mg καλίου και 5 mg φωσφόρου

    Αυτά τα πικάντικα, νόστιμα μούρα είναι γνωστό ότι προστατεύουν από μολύνσεις της ουροδόχου κύστης εμποδίζοντας τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Με παρόμοιο τρόπο, τα μύρτιλα προστατεύουν επίσης το στομάχι από βακτήρια που προκαλούν έλκος και προστατεύουν τα τοιχώματα του γαστρεντερικού σωλήνα, προωθώντας την υγεία του. Τα μύρτιλα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις. Ο χυμός των μύρτιλων και η σάλτσα τους είναι τα πιο συχνά καταναλωθέντα προϊόντα των μύρτιλων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποξηραμένα μύρτιλα σε σαλάτες  ή να τα έχετε ως σνακ.

  8. Μούρα

    1/2 φλιτζάνι με φρέσκα βατόμουρα = 4 mg νατρίου, 65 mg καλίου, 7 mg φωσφόρου

    Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ανθοκυανιδίνες, τα οποία τους δίνουν το μπλε χρώμα τους και γεμίζουν με φυσικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή. Τα μούρα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, μια ένωση που διατηρεί τα οστά σας υγιή. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από ορισμένες από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά στα βατόμουρα και σε άλλα μούρα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην επιβράδυνση της οστικής διάσπασης σε αρουραίους που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα. Αγοράστε βατόμουρα φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και δοκιμάστε τα σε δημητριακά ή, συμπληρωμένα με σαντιγί, σε smoothies φρούτων . Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό βατόμουρου.

  9. Σμέουρα

    1/2 φλιτζάνι μερίδα σμέουρων = 0 mg νατρίου, 93 mg καλίου, 7 mg φωσφόρου

    Τα σμέουρα περιέχουν ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται ελλαγικό οξύ που βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα για την πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που ονομάζονται ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους. Μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β,

    Τα σμέουρα μπορεί να έχουν ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό όγκων. Προσθέστε τα σμέουρα στα δημητριακά, ή σε πουρέ και γλυκά τα για φτιάξετε μια σάλτσα σε επιδόρπιο ή προσθέστε τα σε σάλτσα βινεγκρέτ.

  10. Φράουλες

    1/2 φλιτζάνι μερίδα (5 μεσαίες) φρέσκες φράουλες = 1 mg νατρίου, 120 mg καλίου, 13 mg φωσφόρου

    Οι φράουλες είναι πλούσιες σε δύο τύπους φαινολών: ανθοκυανίνες και ελαγατινίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στις φράουλες το κόκκινο τους χρώμα και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των δομών των κυττάρων του σώματος και στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης. Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και μια πολύ καλή πηγή ινών. Είναι γνωστό ότι παρέχουν προστασία στην καρδιά, καθώς και αντικαρκινικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

    Φάτε φράουλες με δημητριακά, smoothies  και σε σαλάτα και σερβίρετε τες νωπες ή λιωμένες σε μορφή κρέμας (dressing). Αν θέλετε ένα πιο περίτεχνο επιδόρπιο, μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα φράουλας  ή σορμπέ, ή πουρέ φράουλας.

  11. Κεράσια

    1/2 φλιτζάνι με φρέσκα γλυκά κεράσια = 0 mg νατρίου, 160 mg καλίου, 15 mg φωσφόρου

    Τα κεράσια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή όταν τρώγονται καθημερινά. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που προστατεύουν την καρδιά. Φάτε φρέσκα κεράσια ως σνακ ή φτιάξτε μια σάλτσα κερασιού για να σερβίρετε με αρνί ή χοιρινό. Ο χυμός κερασιού είναι ένας άλλος τρόπος για να καταναλώσετε αυτό το νόστιμο φρούτο.

    12. Κόκκινα σταφύλια

    1/2 φλιτζάνι κόκκινο σταφύλι = 1 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 4 mg φωσφόρου

    Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν διάφορα φλαβονοειδή που τους δίνουν το κοκκινωπό τους χρώμα. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις αποτρέποντας την οξείδωση και μειώνοντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Η ρεσβερατρόλη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα σταφύλια, μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που βοηθά στη χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία για την αύξηση της ροής του αίματος. Αυτά τα φλαβονοειδή παρέχουν επίσης προστασία κατά του καρκίνου και αποτρέπουν τη φλεγμονή.

    Αγοράστε σταφύλια με κόκκινο ή μοβ δέρμα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη είναι υψηλότερη. Καταψύξτε τα και φάτε τα ως σνακ ή για να ξεδιψάσετε όσοι έχετε περιορισμό υγρών για τη δίαιτα αιμοκάθαρσης. Προσθέστε σταφύλια σε φρουτοσαλάτα ή κοτόπουλο .Μπορείτε επίσης να τα πιείτε ως χυμό σταφυλιών.

  12. Ασπράδια αυγών

    2 ασπράδια αυγού = 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 110 mg νατρίου, 108 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

    Τα ασπράδια αυγών είναι καθαρή πρωτεΐνη και παρέχουν την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για τη διατροφή των νεφρών, τα ασπράδια αυγών παρέχουν πρωτεΐνη με λιγότερο φωσφόρο από άλλες πηγές πρωτεϊνών όπως ο κρόκος αυγού ή τα κρέατα. Αγοράστε ασπράδια αυγών σε σκόνη, φρέσκα ή παστεριωμένα. Φτιάξτε ένα σάντουιτς ομελέτας  ή με ασπράδι αυγού , προσθέστε παστεριωμένα ασπράδια αυγών σε smoothies, φτιάξτε σνακ αυγών ή προσθέστε ασπράδια αυγά καλά βρσμένα σε σαλάτα τόνου  ή σαλάτα κήπου  για να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη.

  13. Ψάρια

    3 ουγκιές άγριος σολομός = 50 mg νατρίου, 368 mg καλίου, 274 mg φωσφόρου

    (1 ουγκιά ισοδυναμεί περίπου με 30γρ)

    Το ψάρι παρέχει ψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιφλεγμονώδη λιπαρά οξέα που ονομάζονται ωμέγα-3. Τα υγιή λίπη στα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη μείωση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή της LDL χοληστερόλης, η οποία είναι κακή χοληστερόλη, και στην αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή της HDL χοληστερόλης, η οποία είναι καλή χοληστερόλη.

    Η American Heart Association 1 και η American Diabetes Association 2 προτείνουν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια με τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 περιλαμβάνουν τόνο αλκακόρ , ρέγγα, σκουμπρί, πέστροφα  και σολομό .

    1 American Heart Association: Ψάρια και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

    2 American Diabetes Association: Diabetes Super Foods

  14. Ελαιόλαδο

    1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει λιγότερο από 1 mg νατρίου, λιγότερο από 1 mg καλίου, 0 mg φωσφόρου

    Το ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή ελαϊκού οξέος, ένα αντιφλεγμονώδες λιπαρό οξύ. Το μονοακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο προστατεύει από την οξείδωση. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ενώσεις που αποτρέπουν τη φλεγμονή και την οξείδωση.

    Μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου αντί για άλλα έλαια έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

    Αγοράστε παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο επειδή είναι υψηλότερα σε αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο για να κάνετε σάλτσα σαλάτας, στο μαγείρεμα, για βύθιση ψωμιού ή για μαρινάρισμα λαχανικών .

    Συζητήστε με τον διαιτολόγο σας σχετικά με την ενσωμάτωση αυτών των κορυφαίων 15 τροφών σε μια δίαιτα νεφρών στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής σας. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα τρόφιμα είναι υγιή για όλους – συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και των φίλων που δεν έχουν νεφρική νόσο ή δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Όταν εφοδιάζετε την κουζίνα σας με νόστιμα, υγιεινά τρόφιμα που είναι φιλικά προς τους νεφρούς, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα για να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε σωστά τη δίαιτα των νεφρών σας.