+30 210 2853000

Διατροφικές συμβουλές για μείωση νατρίου, καλίου και φωσφόρου

Πώς μειώνω το νάτριο στη διατροφή μου;

 

 
 

Αγοράστε πιο συχνά φρέσκα τρόφιμα.

Μαγειρέψτε τρόφιμα από το μηδέν, αντί να τρώτε έτοιμα τρόφιμα, «γρήγορα» φαγητά, κατεψυγμένα δείπνα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε νάτριο.

Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά, βότανα και καρυκεύματα χωρίς νάτριο στη θέση του αλατιού. Ελέγξτε με το γιατρό ή το διαιτολόγο για τη χρήση υποκατάστατων αλατιού.

Ξεπλύνετε κονσερβοποιημένα λαχανικά, φασόλια, κρέατα και ψάρια με νερό για να αφαιρέσετε επιπλέον νάτριο.

 
 

  Πώς μειώνω το κάλιο στη διατροφή μου;

 
 

 

Τρώτε μικρότερες μερίδες τροφών πλούσιες σε πρωτεΐνη στα γεύματα και για σνακ: κρέας, πουλερικά, ψάρια, φασόλια, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς.
Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και βότανα στο μαγείρεμα και στο τραπέζι. Τα υποκατάστατα αλατιού συχνά περιέχουν κάλιο και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Το χλωριούχο κάλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση του αλατιού σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες και προϊόντα ντομάτας. Περιορίστε τα τρόφιμα με χλωριούχο κάλιο στη λίστα συστατικών.
Διπλοβράστε και τεμαχίστε σε μικρότερα κομμάτια τα λαχανικά αλλάζοντας το νερό για τον δεύτερο βρασμό.
Τις πατάτες, κόψτε τες από βραδύς (τεμαχίστε σε μικρότερα κομμάτια) και αφήστε τες σε μία λεκάνη με νερό. Διπλοβράστε αν είναι δυνατόν.
Στραγγίξτε τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά πριν το φαγητό.

 

  Εάν έχετε διαβήτη, επιλέξτε χυμό μήλου, σταφυλιού ή κράνμπερι όταν πέσει το σάκχαρο στο αίμα σας.
  Πώς μειώνω τον φώσφορο στη διατροφή μου;

 
 
 

 
 

Γνωρίστε ποια τρόφιμα είναι χαμηλότερα σε φώσφορο
Τρώτε μικρότερες μερίδες τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στα γεύματα και για σνακ.

Ξηροί καρποί: Κρατήστε τις μερίδες σας σε περίπου ¼ φλιτζάνι ξηρούς καρπούς.
Φασόλια και φακές: Οι μερίδες πρέπει να είναι περίπου ½-1 φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια ή φακές.
Γαλακτοκομικά τρόφιμα: Κρατήστε τις μερίδες σας σε ½-1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι ή μία φέτα τυρί.
Κρέας, πουλερικά και ψάρια: Μια μαγειρεμένη μερίδα πρέπει να είναι περίπου 60 έως 90 γραμμάρια ή περίπου το μέγεθος μιας τράπουλας.

Φάτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά – εάν δεν σας έχουν πει να προσέχετε το κάλιο σας
Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα έχουν προσθέσει φώσφορο. Αναζητήστε φώσφορο ή τη λέξη PHOS, σε ετικέτες συστατικών, όπως αυτή που ακολουθεί. Επιλέξτε ένα διαφορετικό φαγητό όπου η λίστα συστατικών έχει φώσφορο στην ετικέτα.

 
 

  Μαγειρικές συμβουλές-δεξιότητες

 
 
 
 
 

 
 

Από αμυλούχα τρόφιμα να αποφεύγουν τις πατάτες, τον πουρέ και το καλαμπόκι (κυρίως όσα έχουν υψηλά επίπεδα καλίου), ενώ όσοι έχουν υψηλά επίπεδα φωσφόρου πρέπει να περιορίσουν και τα προϊόντα ολικής άλεσης αλλά και τη βρώμη. Ωστόσο οι πατάτες, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ζεστό νερό προ ημέρας ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατότερο περισσότερο κάλιο.
Να καταναλώνουν λαχανικά αφού έχουν πολλές βιταμίνες και φυτικές ίνες, αλλά να αποφεύγουν όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (όπως η ντομάτα, το σπανάκι, οι αγκινάρες και τα μανιτάρια). Για να μειωθεί η περιεκτικότητα των λαχανικών σε κάλιο συστήνεται ο τεμαχισμός τους (σε μικρά κομμάτια) και κατόπιν ο βρασμός τους και διπλός κατά προτίμηση με αλλαγή νερού (για τουλάχιστον 30 λεπτά).
Να καταναλώνουν όσπρια και λαδερά φαγητά 1 φορά την εβδομάδα, αλλά πριν τα μαγειρέψουν να τα αφήνουν στο νερό (ζεστό) για 6-8 ώρες και στη συνέχεια να πραγματοποιούν δύο διαδοχικούς βρασμούς (πετώντας το νερό). Προτιμότερες είναι οι φακές, τα φασολάκια, οι μπάμιες, ο αρακάς και οι μελιτζάνες, αλλά καλό θα ήταν να μαγειρεύονται με ελάχιστη ποσότητα ντομάτας προκειμένου να μην αυξηθεί κι άλλο το περιεχόμενο τους σε κάλιο.
Να καταναλώνουν φρούτα καθημερινά, αφού έχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά να αποφεύγουν τη μπανάνα, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το ρόδι, το σύκο και το πεπόνι, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. Όλα τα φρούτα αποτελούν σημαντική πηγή καλίου, για αυτό συστήνεται να καταναλώνονται χωρίς τη φλούδα και τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια, ενώ σε περίπτωση που είναι πολύ αυξημένα τα επίπεδα καλίου συστήνεται η κατανάλωσή τους να γίνεται με τη μορφή κομπόστας.

   Επιμέλεια από τον διατροφολόγο της Νεφροϊατρικής