Υλικά
Με βάση 10 μερίδες ανά συνταγή
- 240 γραμμάρια (≈ 1 και ½ φλιτζάνι) σιμιγδάλι χοντρό
- 200 γραμμάρια (≈ 1 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
- 200 γραμμάρια (≈ 1 φλιτζάνι) ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 5 φλιτζάνια νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Βράζουμε το νερό με, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και τη φλούδα λεμονιού για 2-3 λεπτά.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα σκούρο ξανθό χρώμα, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το σιρόπι και το βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με κανέλα (προαιρετικό).
Κόβουμε το χαλβά σε 10 ισόποσες μερίδες.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
339.80
2.98
20.73
2.96
2.55
14.08
--
38.22
--
4.39
11
--
117.40
33.30
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
339.80kcal
--%
Πρωτεΐνη
2.98g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
117.40mg
--%
Φώσφορος
33.30mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Γαρνίρετε με καραμελωμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)