Επιμέλεια από τον διατροφολόγο της Νεφροϊατρικής
Συστατικά
Με βάση 20 μερίδες ανά συνταγή.
Για τα σουτζουκάκια:
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
300 γρ. χοιρινό κιμά
4 τμχ φρυγανιά
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεσαίο αυγό
1 κουτ. σούπας κόκκινο ξύδι
αλάτι, πιπέρι, ηλιέλαιο για το τηγάνισμα και αλέυρι για πασπάλισμα
Για τη σάλτσα:
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
10ml λευκό κρασί
500ml νερό
κύμινο και πιπέρι
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα
- Ενέργεια 505,96Kcal
- Υδατάνθρακες 11,3g
- Πρωτεΐνη 2,52g
- Λίπη 36,19g
- Νάτριο 200,25mg
- Κάλιο 845,10mg
- Φώσφορος 421,75mg
- Κορεσμένα λιπαρά 6,84g
- Μονοακόρεστα λιπαρά 9,53g
- Πολυακόρεστα λιπαρά 17,57g
- Διαιτητικές ίνες 1,68g
- Νερό 176,37g
Παρασκευή
Για τα σουτζουκάκια:
1
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τους κιμάδες, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ξύδι και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης. Αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη για τους κεφτέδες την καλύπτουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
2
Μετά το πέρας της μιας ώρας, πλάθουμε σε μπαλάκια των 35-40 γρ. και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
3
Παράλληλα, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε. Όσο τηγανίζονται τα σουτζουκάκια στρώνουμε σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί.
4
Όταν τα σουτζουκάκια πάρουν σκούρο χρώμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα τοποθετούμε στο πιάτο με το χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα:
1
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
2
Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το λευκό κρασί αφήνοντας το αλκοόλ εξατμιστεί, κι έπειτα, προσθέτουμε το νερό και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
3
Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
4
Αφού δέσει η σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά.
5
Συνοδεύστε το με πίτα από σουβλάκια ή αραβική και γιαούρτι.
Σχετικά με αυτή τη συνταγή
Ένα ανατολίτικο πιάτο με ελληνικές πινελιές.
Διαβάστε πώς να μαγειρεύετε πιο υγιεινά και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της χ.ν.ν.:
https://www.nefroiatriki.gr/syntages/diatrofikes-symvoules-gia-meiosi-natriou-kaliou-kai-fosforou