
Σάλτσα ντομάτας
Σάλτσες & ΜαρινάδεςΥλικά
Με βάση 4-5 μερίδες ανά συνταγή
- 2,5 κιλά ή 15 μεσαίες ώριμες ντομάτες
- 1 κατσαρόλα βραστό νερό
- 6 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3-4 μεγάλα καρότα, ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξηρό ή 1/3 φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ξηρά ή 3 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Βυθίστε τις ντομάτες, λίγες τη φορά, σε βραστό νερό για περίπου 1 λεπτό.
Στη συνέχεια τις βγάζετε κ τις τοποθετείτε σε κρύο νέρο.
Ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις ντομάτες για να γεμίσετε 11-12 φλιτζάνια.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζετε το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα καρότα στο λάδι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.
Προσθέτετε τις ντομάτες, το βασιλικό, τη ρίγανη και το πιπέρι.
Αφού πάρουν μία βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, ακάλυπτα, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι η σάλτσα να γίνει πολύ παχιά.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
80
2
--
--
--
--
--
9
--
--
25
--
341
46
Σάλτσα ντομάτας
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
80kcal
--%
Πρωτεΐνη
2g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
341mg
--%
Φώσφορος
46mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Κάνετε τη δική σας σάλτσα μαρινάρας από φρέσκα συστατικά για να ελέγχετε την πρόσληψη του νατρίου.