Παραδοσιακοί κουραμπιέδες
ΓλυκάΥλικά
Με βάση 15-20 μερίδες (30-40 μικροί σε μέγεθος) ανά συνταγή
- 150 γραμμάρια αμύγδαλα λευκά
- 400 γραμμάρια βούτυρο
- 120 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 30 γραμμάρια κονιάκ
- 300 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
- 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1 κουτ. του γλυκού (ή δύο φυσικές) βανίλια
- 1/2 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο λιωμένο (σε ben mari) με την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 15 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το baking powder και τη βανίλια. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε το κονιάκ και χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό περίπου έως ότου ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Κατεβάζουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα σπασμένα. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρούς κουραμπιέδες τους οποίους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και όσο είναι ζεστοί τους ρίχνουμε σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη και τους ανακατεύουμε απαλά με το χέρι και τους μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Στρώνουμε μία στρώση κουραμπιέδες σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
506.12
7.27
32.2
17.55
2.44
10.06
--
46.21
--
1.83
237.92
--
94.8
70.85
Παραδοσιακοί κουραμπιέδες
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
506.12kcal
--%
Πρωτεΐνη
7.27g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
94.8mg
--%
Φώσφορος
70.85mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Επιδόρπιο υψηλής ενεργειακής συγκέντρωσης . Δε συστήνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρβαρα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο αποτελεί ιδανικό snack για άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλών θερμίδων και χαμηλής πρωτεΐνης πριν το στάδιο της αιμοκάθαρσης.