Παραδοσιακά μελομακάρονα
ΓλυκάΥλικά
Συστατικά για τη ζύμη Με βάση 15-20 μερίδες (30-40 μικροί σε μέγεθος) ανά συνταγή
- 240ml (1 & 1/4 φλιτζάνι) ελαιόλαδο
- 240ml (1 & 1/4 φλιτζάνι) σπορέλαιο
- 120ml (1/2 φλιτζάνι) χυμό πορτοκάλι
- 150 γραμμάρια (3/4 φλιτζάνι) ζάχαρη
- 120ml κονιάκ
- 1 κιλό αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. του γλυκού baking powder
- 1/2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 250 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα – κοπανισμένα
Συστατικά για το συρόπι
- 700ml (3 φλιτζάνια) νερό
- 500 γραμμάρια μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλούδα από πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το baking powder και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενδωματωθεί. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.
Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε – πιέζουμε με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για 25-30 λεπτά.
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τους χοντροκομμένους – κοπανισμένους ξηρούς καρπούς
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
345.35
3.63
16.39
2.79
6.69
5.97
--
46.11
--
0.82
2.64
--
47.10
26.71
Παραδοσιακά μελομακάρονα
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
345.35kcal
--%
Πρωτεΐνη
3.63g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
47.10mg
--%
Φώσφορος
26.71mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Επιδόρπιο υψηλής ενεργειακής συγκέντρωσης . Δε συστήνεται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρβαρα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ωστόσο αποτελεί ιδανικό snack για άτομα που ακολουθούν δίαιτα υψηλών θερμίδων και χαμηλής πρωτεΐνης πριν το στάδιο της αιμοκάθαρσης.