Μουσακάς
ΛαδεράΥλικά
Με βάση 12 κομμάτια ανά συνταγή
Για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμά μοσχάρι
- 5 μεσαίες μελιτζάνες
- 5 μεσαίες πατάτες
- 2 μεσαία κρεμμύδια
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 2 μεσαίες ντομάτες
- μπαχάρι, πιπέρι, μαϊντανό, κανέλα, δάφνη
Για τη μεσαμέλ:
- 900ml γάλα πλήρες
- 100γρ. βούτυρο
- 100γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κρόκους αυγού
- τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε ετοιμάζοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Αφού αφαιρέσουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε μεγάλες λεπτές ροδέλες. Όμοια πράττουμε και για τις πατάτες.
Για να ψήσουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες, θα πρέπει να τις τοποθετήσουμε σε μία στρώση μέσα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνοστους 200°C για 10-15 λεπτά.
Για τον κιμά:
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά. Καθώς σοτάρουμε τον κιμά φροντίζουμε να τον σπάμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.
Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και περιμένουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες καθαρισμένες και αλεσμένες, κανέλα, σπόρους από το μπαχάρι, δάφνη και τέλος πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε σε μια δόση το αλεύρι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη ή κουτάλας μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα που θα μοιάζει με πάστα.
Προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο σε μικρές δόσεις αρχικά ανακατεύοντας παράλληλα ώστε να ενσωματώνεται στο μείγμα. Προχωράμε στην επόμενη δόση μόνο αν έχει ενσωματωθεί η προηγούμενη.
Αφού ρίξουμε όλη την ποσότητα του γάλακτος ανεβάζουμε ελάχιστα την ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου πήξει η μπεσαμέλ. Σημάδι γι’ αυτό είναι οι μεγάλες φουσκάλες που θα κάνει στην επιφάνεια από ένα σημείο και μετά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε πιπέρι ώστε να γίνει πιο εύγευστη. Τέλος προσθέτουμε μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Μόλις γίνει αυτό, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε ξανά να ομογενοποιηθούν στο μείγμα. Για τη συναρμολόγηση: Παίρνουμε το ταψί και το τοποθετούμε μπροστά μας. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στον πάτο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια του κουταλιού ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες φροντίζοντας να είναι στρυμωγμένες η μία με την άλλη. Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Αδειάζουμε τον κιμά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας φροντίζοντας να πάει παντού. Τοποθετούμε μια ακόμη στρώση από μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε ώστε να πάει παντού και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η μπεσαμέλ μας. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να κόψουμε το πρώτο κομμάτι.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
612.17
248.79
Ανά μερίδα (170g)
424.75
12.04
28.05
10.24
2.29
13.29
--
20.31
--
2.16
365.54
--
--
--
Μουσακάς
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
424.75kcal
--%
Πρωτεΐνη
12.04g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
612.17mg
--%
Φώσφορος
248.79mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Μία παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή.