Επιμέλεια από τον διατροφολόγο της Νεφροϊατρικής
Συστατικά
Με βάση 12 κομμάτια ανά συνταγή.
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμά μοσχάρι
5 μεσαίες μελιτζάνες
5 μεσαίες πατάτες
2 μεσαία κρεμμύδια
150 γρ. ελαιόλαδο
2 μεσαίες ντομάτες
μπαχάρι, πιπέρι, μαϊντανό, κανέλα, δάφνη
Για τη μεσαμέλ:
900ml γάλα πλήρες
100γρ. βούτυρο
100γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
2 κρόκους αυγού
τριμμένο μοσχοκάρυδο, πιπέρι
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα
- Ενέργεια 424,75Kcal
- Υδατάνθρακες 20,31g
- Πρωτεΐνη 12,04g
- Λίπη 28,05g
- Νάτριο 365,54mg
- Κάλιο 612,17mg
- Φώσφορος 248,79mg
- Κορεσμένα λιπαρά 10,24g
- Μονοακόρεστα λιπαρά 13,29g
- Πολυακόρεστα λιπαρά 2,29g
- Διαιτητικές ίνες 2,16g
- Νερό 227,06g
Παρασκευή
Για τον κιμά:
Για την μπεσαμέλ:
Για τη συναρμολόγηση:
Παίρνουμε το ταψί και το τοποθετούμε μπροστά μας. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στον πάτο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια του κουταλιού ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια στρώνουμε τις πατάτες φροντίζοντας να είναι στρυμωγμένες η μία με την άλλη. Από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα. Αδειάζουμε τον κιμά και με την βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας φροντίζοντας να πάει παντού. Τοποθετούμε μια ακόμη στρώση από μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Στρώνουμε ώστε να πάει παντού και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει πολύ καλά η μπεσαμέλ μας. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 30 λεπτά μέχρι να κόψουμε το πρώτο κομμάτι.
Σχετικά με αυτή τη συνταγή
Μία παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή.
Διαβάστε πώς να μαγειρεύετε πιο υγιεινά και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της χ.ν.ν.:
https://www.nefroiatriki.gr/syntages/diatrofikes-symvoules-gia-meiosi-natriou-kaliou-kai-fosforou