Λαζάνια με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα
ΖυμαρικάΥλικά
Με βάση 6 μερίδες ανά συνταγή
- 170 γραμμάρια κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι)
- 340 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
- 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
- 1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικό)
- 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια, παχιά σε φέτες
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 170 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 1+1/2 φλιτζάνια φυτική κρέμα γάλακτος
- 1/4-1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκο τυρί παρμεζάνα, τριμμένο
- 1 + 1/2 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
- 1 συσκευασία λαζάνια
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ℃ .
Τοποθετήστε το κοτόπουλο και το ζωμό σε μικρή κατσαρόλα για να βράσουν. Μειώστε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει μέχρι το κοτόπουλο να είναι λευκό και να μαγειρευτεί πλήρως. Το κοτόπουλο μαγειρεύεται γρηγορότερα αν κοπεί σε κομμάτια.
Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το μαύρο πιπέρι και σοτάρετε για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει το κρεμμύδι.
Εάν χρησιμοποιήσετε κρασί, προσθέστε το στο τηγάνι και αφήστε το να εξατμιστεί.
Προσθέστε τα μανιτάρια.
Ρίξτε αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφήστε το να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά (~ 3 λεπτά).
Ανακατέψτε το τυρί κρέμα και προσθέστε το στο τηγάνι, ανακατεύοντας για άλλη μια φορά μέχρι να λιώσει και να κατανεμηθεί ομοιόμορφα. (~ 2 λεπτά)
Προσθέστε αργά τη φυτική κρέμα στο τηγάνι, ανακατεύοντας για άλλη μια φορά.
Τα συστατικά θα πρέπει να μην είναι συμπαγή. Αν είναι ακόμα, συνεχίστε να τα ανακατεύετε για να ξεχωρίσουν.
Προσθέστε το μοσχοκάρυδο.
Ανακατέψτε το τυρί παρμεζάνα και συνεχίζετε να ανακατεύετε καθώς μαγειρεύεται για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα (αποθηκεύστε το ζωμό) και χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια, κόψτε το κοτόπουλο χωριστά, προσπαθώντας να κρατήσετε κομμάτια.
Αφήστε στην άκρη.
Ανακατέψτε το 1/2 φλιτζάνι του ζωμού που απομένει στο μίγμα κρέμας για να την αραιώσετε.
Τοποθετήστε τα λαζάνια σε ταψί, από πάνω το 1/3 της σάλτσας, μετά το 1/2 κοτόπουλο και τα 1/2 κολοκυθάκια (ομοιόμορφα απλωμένα). Επαναλάβετε τα στρώματα ξανά, συμπληρώνοντας τα με την υπόλοιπη σάλτσα.
Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία λεπτά μέχρι να γίνει τραγανό.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
453
23
--
--
--
--
--
32
--
--
277
--
317
179
Λαζάνια με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
453kcal
--%
Πρωτεΐνη
13g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
317mg
--%
Φώσφορος
179mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κοτόπουλο έχει απομείνει. Μπορείτε να κάνετε δικούς σας συνδιασμούς με λαχανικά.