+30 210 2853000
Facebook
LinkedIn
Youtube

Λαχανοντολμάδες

Οι συνταγές αφορούν διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Υλικά

Με βάση 9 μερίδες ανά συνταγή

  • 1τμχ λάχανο
  • 1 κιλό κιμάς χοιρινός ή μοσχαρίσιος
  • 150γρ. ρύζι (άβραστο)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό
  • 60γρ. βούτυρο

Για το αυγολέμονο

  • 2 μεσαία αυγά
  • 2 λεμόνια
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε πρώτα το λάχανο: Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε το λάχανο ολόκληρο. Χωρίζετε τα φύλλα ένα ένα όσο μαλακώνουν μέσα στο νερό. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν

Όταν κρυώσουν, κόβετε τα κοτσάνια και κρατάτε τα φύλλα που είναι κατάλληλα για το τύλιγμα το ένα πάνω στο άλλο. Κρατάτε τα μικρότερα φύλλα για την κατσαρόλα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε τον κιμά με το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο), το πιπέρι, το βούτυρο και πέντε κουταλιές της σούπας λάδι.

Φτιάχνετε τους ντολμάδες: Στρώνετε τα μισά από τα μικρά φύλλα που κρατήσατε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας.

Παίρνετε ένα ένα τα λαχανόφυλλα και τοποθετείτε στο κέντρο του κάτω μέρους από μία κουταλιά σούπας γέμιση (ή περισσότερη ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις πλαϊνές άκρες κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τα τυλίγετε σε ρολά.

Τοποθετείτε τους ντολμάδες δίπλα δίπλα στην κατσαρόλα αρχίζοντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη στρώση κ.ο.κ. μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που έμειναν, περιχύνετε με τέσσερα πέντε φλιτζάνια νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και βούτυρο. Τοποθετείτε από πάνω ένα πιάτο και σιγοβράζετε τους ντολμάδες για 50-60 λεπτά περίπου.

Για το αυγολέμονο

Ετοιμάζετε τη σάλτσα αβγολέμονο. Χτυπάτε τα αβγά με το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Αφαιρείτε δύο φλιτζάνια ζωμό από την κατσαρόλα και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς.

Ζεσταίνετε το μίγμα σε μικρή κατσαρόλα ανακατεύοντας διαρκώς και χωρίς να το αφήνετε να βράσει γιατί θα πήξει.

Σερβίρετε τη σάλτσα σε μπολ, δίπλα στους ντολμάδες.

Μακροθρεπτικά Συστατικά

Ενέργεια (kcal)

Πρωτεΐνη (g)

Λίπος (g)

Κορεσμένα λιπαρά (g)

Πολυακόρεστα (g)

Μονοακόρεστα (g)

Trans (g)

Υδατάνθρακες (g)

Σάκχαρα (g)

Φυτικές Ίνες (g)

Νάτριο (mg)

Αλάτι (g)

Κάλιο (mg)

Φώσφορος (mg)

Ανά 100g

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

Ανά μερίδα (170g)

479.27

17.72

36.43

9.73

4.43

20.01

--

21.36

--

4.36

117.07

--

632.67

226.38

Λαχανοντολμάδες

Κάθε μερίδα (170g) περιέχει

Ενέργεια

479.27kcal

--%

Πρωτεΐνη

17.72g

--%

Αλάτι

--g

--%

Κάλιο

632.67mg

--%

Φώσφορος

226.38mg

--

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση

Tips

Μία παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή.