Υλικά
Με βάση 10-12 μερίδες ανά συνταγή
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- ½ κιλό πατάτες και καρότα
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ή 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι (αραιωμένο) ½ κιλό, ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 + 1/2 φλιτζάνια τριμμένο τσένταρ ή μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ℃ .
Κόψτε τα καρότα και τις πατάτες σε φέτες.
Αν οι φέτες είναι πραγματικά μεγάλες, κόψτε στη μέση
Μαγειρέψτε σε κατσαρόλα με λάδι, θυμάρι και ζάχαρη για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Ρίξτε λάδι στον πάτο ενός μικρού ταψιού.
Απλώστε τα μισά από τα καρότα και τις πατάτες στη βάση του ταψιού και τοποθετήστε τις μισές ντομάτες από επάνω κάνοντας ένα στρώμα.
Πασπαλίστε με τυρί.
Προσθέστε μια στρώση από καρότα, πατάτες, ντομάτες και στη συνέχεια το υπόλοιπο τυρί.
Ανακατέψτε τη ρίγανη με το γάλα ή το αραιωμένο γιαούρτι και περιχύστε τα λαχανικά.
Καλύψτε με ένα καπάκι ή με ένα αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το για μερικά λεπτά.
Μακροθρεπτικά Συστατικά
Ενέργεια (kcal)
Πρωτεΐνη (g)
Λίπος (g)
Κορεσμένα λιπαρά (g)
Πολυακόρεστα (g)
Μονοακόρεστα (g)
Trans (g)
Υδατάνθρακες (g)
Σάκχαρα (g)
Φυτικές Ίνες (g)
Νάτριο (mg)
Αλάτι (g)
Κάλιο (mg)
Φώσφορος (mg)
Ανά 100g
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
--
Ανά μερίδα (170g)
159
6
--
--
--
--
--
12
--
10
19
--
328
155
Λαχανικά στο φούρνο
Κάθε μερίδα (170g) περιέχει
Ενέργεια
159kcal
--%
Πρωτεΐνη
6g
--%
Αλάτι
--g
--%
Κάλιο
19mg
--%
Φώσφορος
155mg
--
Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση
Tips
Τα ψητά λαχανικά κάνουν αυτό το χορτοφαγικό πιάτο πλούσιο και ζεστό. Η συνταγή είναι υψηλή σε φυτικές ίνες.