ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

Κοτόπουλο με ζυμαρικά

Οι συνταγές αφορούν διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθαρση

Υλικά

Με βάση 4 μερίδες ανά συνταγή

  • 1 μεγάλο ή 1,5 κιλό κομμένα κομμάτια κοτόπουλο
  • 2 φλιτζάνια νερό ή ζωμός κοτόπουλου χαμηλού νατρίου
  • 1 μίσχος με φύλλα, κόψτε το λεπτό, σέλινο 2-3 φέτες καρότα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 2/3 φλιτζάνι γάλα
  • 3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

Εκτέλεση

Βάλτε κοτόπουλο, λαχανικά, μπαχαρικά και νερό να σιγοβράζουν.

Προσθέστε περισσότερο νερό, αρκετό για να καλύψετε τα μέρη κοτόπουλου κατά περίπου 2,5 εκ.

Γυρίστε το μάτι στο χαμηλό για περίπου 6-8 ώρες.

Αφαιρέστε τα κόκαλα.

Καλύψτε και κρατήστε το ζεστό.

Γυρίστε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το 1/4 φλιτζάνι αλεύρι και χτυπήστε γρήγορα, για να αποφύγετε σβώλους.

Φτιάξτε τα ζυμαρικά.

Βάλτε το βούτυρο και το αλεύρι σε ένα μπλέντερ.

Ανακατέψτε τα βρεγμένα συστατικά στη σκληρή ζύμη και μετά ρίξτε με το κουτάλι στο ζεστό ζωμό.

Καλύψτε τη κατσαρόλα, μειώστε τη θερμοκρασία για να αποφύγετε το βρασμό και μαγειρέψτε για 15 λεπτά χωρίς να αφαιρέσετε το καπάκι.

Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος και ρίχνετε τη παχιά σάλτσα, σερβίρετε με τα ζυμαρικά.

Μακροθρεπτικά Συστατικά

Ενέργεια (kcal)

Πρωτεΐνη (g)

Λίπος (g)

Κορεσμένα λιπαρά (g)

Πολυακόρεστα (g)

Μονοακόρεστα (g)

Trans (g)

Υδατάνθρακες (g)

Σάκχαρα (g)

Φυτικές Ίνες (g)

Νάτριο (mg)

Αλάτι (g)

Κάλιο (mg)

Φώσφορος (mg)

Ανά 100g

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

--

Ανά μερίδα (170g)

430

22

--

--

--

--

--

30

--

22

210

--

--

--

Κοτόπουλο με ζυμαρικά

Κάθε μερίδα (170g) περιέχει

Ενέργεια

430kcal

--%

Πρωτεΐνη

22g

--%

Αλάτι

--g

--%

Κάλιο

--mg

--%

Φώσφορος

--mg

--

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για ενήλικες νεφροπαθείς ασθενείς σε αιμοκάθραση

Tips

Χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ενός παλιού κλασικού πιάτου.