fbpx

Ιατρικά νέα

Χρόνια νεφρική νόσος και φαρμακευτική αγωγή

Η φυσιολογική λειτουργία των νεφρών είναι να φιλτράρουν το αίμα και να βοηθάνε στην αποβολή των «άχρηστων» προϊόντων, του πλεονάζοντος αλατιού και του νερού κρατώντας έτσι μια λεπτή ισορροπία που δεν διαταράσσεται από τις καθημερινές συνήθειες. Αυτή η ισορροπία χαλάει όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά. Ανάλογα με την αιτία, το στάδιο και τη βαρύτητα της βλάβης υπάρχουν και τα αντίστοιχα φάρμακα που έχουν σαν στόχο να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου ή και να μειώσουν τους κινδύνους που τη συνοδεύουν. 

Τα συνηθέστερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χρόνια νεφρική νόσο χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1. Αντιυπερτασικά: Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί και αιτία και αποτέλεσμα της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ο έλεγχος της πίεσης με τα αντιυπερτασικά φάρμακα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων όμως όσο η νεφρική νόσος επιδεινώνεται, ο έλεγχος της πίεσης μπορεί να είναι πολύ δύσκολος και να απαιτείται ο συνδυασμός 2 ή και περισσοτέρων φαρμάκων. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αντιυπερτασικών. Ο νεφρολόγος επιλέγει τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων ανάλογα με το στάδιο της νεφρικής νόσου, τα υπόλοιπα νοσήματα και τα φάρμακα που λαμβάνει ο κάθε ασθενής. Οι παρενέργειες διαφέρουν μεταξύ των φαρμάκων και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγή της αγωγής.
 
2. Φωσφοροδεσμευτικά: Ο φώσφορος συσσωρεύεται στον οργανισμό όσο προχωράει η νεφρική νόσος αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Μαζί με τις διαιτητικές οδηγίες για αποφυγή των τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φωσφόρου, τα φωσφοροδεσμευτικά φάρμακα βοηθάνε στη μείωση των επιπέδων φωσφόρου στο αίμα. Για να δράσουν απαραίτητη είναι η λήψη τους κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Συχνές είναι οι παρενέργειες από το γαστρεντερικό όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και ναυτία. 
 
3. Φάρμακα για την αντιμετώπιση της αναιμίας: Η αναιμία (ο μειωμένος αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων) είναι συχνή ανάμεσα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Οι φυσιολογικοί νεφροί παράγουν μια ουσία που λέγεται ερυθροποιητίνη και οδηγεί στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά η ερυθροποιητίνη παύει να παράγεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση της αναιμίας. Άλλη συχνή αιτία αναιμίας είναι η έλλειψη σιδήρου. Η αντιμετώπιση της αναιμίας στη χρόνια νεφρική νόσο γίνεται συνήθως με σίδηρο (είτε από το στόμα είτε ενέσιμο) και φάρμακα που αυξάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στη θέση της ερυθροποιητίνης. Ο σίδηρος από το στόμα χρωματίζει τα κόπρανα με μαύρο χρώμα και επίσης προκαλεί συχνά γαστρεντερικές διαταραχές. 
 
Οι νεφροί συμμετέχουν στην αποβολή πολλών ουσιών και φαρμάκων από το αίμα. Στη χρόνια νεφρική νόσο κάποια φάρμακα συσσωρεύονται στο αίμα λόγω της αδυναμίας των νεφρών να τα αποβάλουν ενώ αντίθετα κάποια άλλα μπορεί να απομακρύνονται πρόωρα κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Αυτές οι αλλαγές αντιμετωπίζονται με τροποποίηση της δόσης ή και του ίδιου φαρμάκου από το νεφρολόγο ώστε να παραμένει ασφαλής η χρήση του. Ενημερώνετε πάντα το νεφρολόγο σας πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στα φάρμακά σας.
 
Μυρτώ Κωστοπούλου, Νεφρολόγος Νεφροϊατρική green
 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα – Συμπτώματα και διατροφή

Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή σε μία άρθρωση. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα και πόνο μέσα στην άρθρωση. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει τις αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος, δηλαδή και στα δύο χέρια, και στους δύο καρπούς, ή και στα δύο γόνατα. Αυτή η συμμετρία είναι που την ξεχωρίζει από τους άλλους τύπους αρθρίτιδας. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, την καρδιά, το αίμα, ή νεύρα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις είναι:

Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις

Ακαμψία, ειδικά το πρωί, ή μετά από παρατεταμένο χρονικό διάστημα που ο ασθενής είναι σε καθιστή θέση

Κούραση

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τον καθένα. Για κάποιους, τα συμπτώματα στις αρθρώσεις εξελίσσονται σταδιακά σε διάστημα πολλών ετών. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να περάσουν περίοδο ύφεσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν συμπτώματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα;

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος φτάνουν μέσω του αίματος στις αρθρώσεις και στον συνδετικό τους ιστό, που ονομάζεται αρθρικός υμένας. Μόλις φθάσουν εκεί, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν φλεγμονή, η οποία φθείρει τον χόνδρο (το προστατευτικό υλικό στην άκρη των οστών). Καθώς ο χόνδρος φθείρεται, ο χώρος μεταξύ των οστών στενεύει. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει, τα οστά φτάνουν να τρίβονται μεταξύ τους. Η φλεγμονή της άρθρωσης προκαλεί πρήξιμο και οδηγεί σε συσσώρευση υγρού εντός της άρθρωσης. Καθώς η εσωτερική επένδυση της άρθρωσης διαστέλλεται και γεμίζει με φλεγμονώδη κύτταρα, μπορεί να παράγει ουσίες που καταστρέφουν το ίδιο το οστό. Όλα αυτά προκαλούν έντονο πόνο στην άρθρωση, πρήξιμο και θερμότητα στην αφή.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τι περιέχει η διατροφή που βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων;

Διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων καθώς και την γενική υγεία του ασθενούς.

Μεσογειακή Διατροφή: Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Αυτά τα συστατικά είναι πολύ ευεργετικά για τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωφελούν στην ακαμψία των αρθρώσεων και του πόνου λόγω αρθρίτιδας. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βρεθούν στο σολομό, στη ρέγκα και στον τόνο. Δεύτερον, αυτό το είδος των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βρεθεί στο λιναρόσπορο και στα καρύδια.

Αντιοξειδωτικά: Ένα άλλο υπερ όπλο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δίαιτα είναι τα αντιοξειδωτικά τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και ανακουφίζουν από τον πόνο. Καλά παραδείγματα αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες όπως Α, C και Ε, σελήνιο, φρούτα, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, καθώς και φρέσκα λαχανικά.

Φλαβονοειδή: Τα φλαβονοειδή πρέπει να περιλαμβάνονται ως μέρος μιας δίαιτας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αφού μειώνουν τη φλεγμονή και τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μόνο τα φυτά μπορούν να παράγουν φυσικά φλαβονοειδή. Ως εκ τούτου, καλό είναι οι πάσχοντες να καταναλώνουν τρόφιμα όπως τα μούρα, τα σταφύλια, και το μπρόκολο.

ΠΗΓΗ: stogiatro.gr

Μετράς σωστά την πίεση;

 Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα. Με την πάροδο της ηλικίας, την οικονομική κρίση και το stress που αθροίζεται τα οικιακά πιεσόμετρα μπορεί να αποβούν σωτήρια σε καταστάσεις υψηλών αυξήσεων που προκαλούνται από θυμό ή λύπη. Είναι γεγονός ότι λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου είναι αρκετά αξιόπιστα όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Συνήθη λάθη που γίνονται ωστόσο και μπορεί να επηρεάσουν την αξιοπιστία των μετρήσεων είναι τα εξής:

 piesometro xeria metras sosta ti piesi

 

 •  Η αγορά του πιεσόμετρου γίνεται αυτοβούλως χωρίς προηγηθείσα συνεννόηση με τον ιατρό. Αυτό έχει ως συνέπεια να αγοράζονται πιεσόμετρα που δεν είναι το μέγεθος του εξεταζόμενου. Πρέπει γνωρίζετε ότι κάθε σοβαρή κατασκευαστική εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος (size) του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Επίσης ως γενική αρχή πρέπει να ξέρετε ότι τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών.
 • Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό. Η πόση νερού, καφέ, η χρήση τσιγάρου ή πούρου, να μην έχουν γίνει εντός σαράντα λεπτών από την μέτρηση. Κατά την καθιερωμένη μέτρηση της πιέσεως, δεν πρέπει να έχετε φάει εντός του δίωρου που έχει προηγηθεί.
 • Πριν τη μέτρηση ο εξεταζόμενος έχει ασκηθεί. Μην μετράτε πίεση εντός μίας ώρας από έντονη άσκηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά
 • Ο εξεταζόμενος δεν έχει ουρήσει πριν τη μέτρηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε ουρήσει.
 • Κατά τη μέτρηση δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την θέση του σώματος. Κατά την μέτρηση τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να ευρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.
 • Κατά τη μέτρηση ο εξεταζόμενος πραγματοποιεί κι άλλες δραστηριότητες. Δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε νερό, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
 • Ο εξεταζόμενος δεν έχει διαβάσει τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί το πιεσόμετρο μπορεί να έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κατασκευή του και ο εξεταζόμενος μπορεί να είναι απαραίτητο να ακολουθεί ειδικούς για το πιεσόμετρό του περαιτέρω κανόνες κατά την πραγματοποίηση μετρήσεων.
 • Ο εξεταζόμενος δεν μεριμνά για την περιοδική αξιολόγηση και το service του πιεσόμετρου

Κατά την ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση στο ιατρείο, πρέπει να προσκομίζετε το οικιακό ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για να συγκρίνονται οι τιμές που μετράτε με τις τιμές που λαμβάνονται με το ειδικό ιατρικό επαγγελματικό υδραργυρικό πιεσόμετρο. Η περιοδική αξιολόγηση του οικιακού πιεσόμετρου είναι απαραίτητη διότι η αξιοπιστία του αυτόματου ηλεκτρονικού πιεσόμετρου ενδέχεται να ελαττωθεί και να χρειάζεται εκτάκτως ειδική ρύθμιση.

ΠΗΓΗ: ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΑ

Προληπτικά μέτρα για την ηλιακή ακτινοβολία

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία περιλαμβάνει τις ακτίνες Α (UVA) και Β (UVΒ). Και τα δύο είδη ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα και σε άλλους ιστούς του σώματος.

Βραχυπρόθεσμα η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, φωτοευαισθησία στο δέρμα λόγω αλληλεπίδρασης με διάφορα φάρμακα ή καλλυντικά και θερμική εξάντληση (ηλίαση). Η έκθεση στον ήλιο μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει επίσης κερατίτιδα των οφθαλμών.
Μακροπρόθεσμα η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια και καρκίνο του δέρματος.
Ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ηλιακή ακτινοβολία είναι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και τα μικρά παιδιά. Η ένταση της ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερη το μεσημέρι, για διάρκεια περίπου 4 ωρών. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μ

 Sun protection summer sky uv care

Γι’ αυτό προστασία χρειάζεται και κατά την κολύμβηση. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταστολή στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας τις πιθανότητες για ανάπτυξη λοιμώξεων ενώ παράλληλα μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων.

Συνιστάται:

 1. αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες
 2. αποφυγή έκθεσης στον ήλιο χωρίς προφυλάξεις (αντηλιακές κρέμες) ιδιαίτερα αν ο ταξιδιώτης παίρνει κάποια φάρμακα, όπως:
  • αντιβιοτικά που περιέχουν τετρακυκλίνη
  • αντισταμινικά
  • αντισυλληπτικά που περιέχουν οιστρογόνο
  • μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • ηρεμιστικά ή σκευάσματα για τη ναυτία
  • φάρμακα που περιέχουν σουλφαμίδη
  • αγχολυτικά
  • διουρητικά
  • φάρμακα για το διαβήτη
  • ανθελονοσιακά
  • ή αν εφαρμόζει τοπικά στο δέρμα αρώματα ή σκευάσματα που περιέχουν έλαια περγαμόντου, κίτρου ή άλλων εσπεριδοειδών (περιέχονται σώματος με ανοιχτόχρωμα ρούχα, με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, τα οποία θεωρείται ότι προστατεύουν περισσότερο ακόμα και από τα καλύτερα αντηλιακά
 3. επάλειψη αντηλιακών (που προστατεύουν και από τις δύο κατηγορίες της ηλιακής ακτινοβολίας – UVA, UVB) με δείκτη προστασίας άνω του 15 στα σημεία που δεν καλύπτονται από ρούχα
 4. προστασία των ματιών με καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου με ειδικά προστατευτικά φίλτρα και για τα δυο είδη ακτινοβολίας
 5. κάλυψη του κεφαλιού με πλατύγυρο καπέλο. Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος πρέπει να εφαρμόζονται κομπρέσες με παγωμένο νερό ή η περιοχή του εγκαύματος να βρεθεί για αρκετή ώρα κάτω από τρεχούμενο νερό.

 

Στη συνέχεια το δέρμα πρέπει να στεγνώνεται με απαλή πετσέτα και να εφαρμόζεται άφθονη ενυδατική κρέμα. Η χορήγηση αναλγητικών όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπρουφένη προσφέρουν ανακούφιση. Σε βαρύτερα εγκαύματα, για την αντιμετώπιση του οιδήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικά στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη.

Υψηλή θερμοκρασία και υγρασία

Η ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος ή να αποτελέσει προδιαθεσικό παράγοντα για μυκητιασικές λοιμώξεις. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν: ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και προβλήματα του γαστρεντερικού, ψυχικά ασθενείς, βρέφη, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών. Η επίπονη δραστηριότητα κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση ή και θερμοπληξία. Η θερμική εξάντληση χαρακτηρίζεται από μεγάλη αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, μέχρι και 42ο C, με άφθονη εφίδρωση και ξηρότητα του δέρματος. Ο πάσχων εμφανίζει ταχύπνοια, αδυναμία, ιλίγγους, πονοκέφαλο, δύσπνοια, κυάνωση, εμετούς, σπασμούς, θόλωση διάνοιας και κρίσης, παραλήρημα, κώμα.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ

Εφαρμογή βαμβακερού ή ανοιχτόχρωμου ρουχισμού που να καλύπτει το δέρμα όσο το δυνατό περισσότερο. Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα και χαλαρά και η χρήση καπέλου με μεγάλο γείσο κρίνεται απαραίτητη.
Χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας σε καθημερινή βάση. Το αντηλιακό θα πρέπει να παρέχει προστασία από την ακτινοβολία UVA και UVB. Εάν το αντηλιακό πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε παιδί δεν θα πρέπει να περιέχει το συστατικό Paba γιατί ενδέχεται να προκαλέσει εξάνθημα ή άλλα προβλήματα.
Αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι εντονότερη.
Προσοχή όσον αφορά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Κάποια φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαισθησία και συνεπώς να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαυμάτων.
Η υπέρυθρη ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο για καταρράκτη. Όταν το ηλιακό φως είναι έντονο, όπως σε παραλίες και πίστες σκι, η χρήση γυαλιών που εμποδίζουν το 92-97% του ορατού φωτός είναι απαραίτητη.
Μείωση της πρόσληψης αλκοόλ και αύξηση της πρόσληψης άλλων ποτών.
Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους και οχήματα
ΠΗΓΗ: ΚΕΕΛΠΝΟ

Contact us
+30 210 285 3000
 
NEFROIATRIKI
Chlois 85,
Metamorfosi , 14452
Tel. +30 210 285 3000
Tel. +30 210 280 1123
info@nefroiatriki.gr
NEFROIATRIKI Green
264 Dimokratias Avenue,
Acharnai, 136 75
Tel. +30 210 231 0078
Tel. +30 210 238 0088
green@nefroiatriki.gr
 
NEFROIATRIKI RING
Pournara 3,
Maroussi, 15124
Tel. +30 210 61 98 000
ring@nefroiatriki.gr
NEFROS NEA IONIA
Andrea Kalvou 119,
Nea Ionia, 14231
Tel. +30 210 279 6500
info@nefros.gr

 

help center